Kawerna – fantastyka, książki fantastyczne, fantasy
MEDIA
Kategorie: Z Polski

Oświadczenie redaktora naczelnego w związku z publikacjami dotyczącymi nominacji do Śląkfy

Szanowni Państwo,

nazywam się Adrian Turzański, jestem redaktorem naczelnym portalu Kawerna.pl. Chcę przeprosić za zaistniałą sytuację Dawida Wiktorskiego, członków i członkinie Śląskiego Klubu Fantastyki, jurorów i jurorki Śląkfy, czytelników i czytelniczki Kawerny oraz szeroko pojęte środowisko fanów i fanek związanych z fantastyką w Polsce.

Opublikowałem wiadomość o nominacjach do Śląkfy, wycinając z nich informację o jednej z nich – Dawida „Fenrira” Wiktorskiego nominowanego w kategorii Fana Roku. Zachowanie to było skandaliczne i było niedopuszczalnym przekroczeniem granicy dziennikarskiej rzetelności, nie powinno nigdy mieć miejsca. Przez spore nadużycie i skupienie się na tym, co uważam za słuszne, nie zwróciłem uwagi na to, że moje zachowanie okazało się gorsze niż sytuacja przeciw której próbowałem protestować. Tak samo nie powinienem nigdy usuwać pierwotnej wersji artykułu, a opublikowany poprzednio komentarz był niejasny i tylko zaostrzał sytuację.

Nie zamierzam udawać, że nic się nie stało. Popełniłem błąd, zachowałem się skandalicznie i żałuję, że ta sytuacja miała miejsce. Kiedy ochłonąłem, dobitnie zdałem sobie sprawę, że krytykujący moje zachowanie komentatorzy mieli rację.

Raz jeszcze chciałbym za tę sytuację przeprosić. Pragnąłbym też w ramach choć częściowego zadośćuczynienia wpłacić 500 zł na wskazaną przez Dawida Wiktorskiego oraz zarząd Śląskiego Klubu Fantastyki fundację charytatywną, jeśli oczywiście zdecydują się ją wskazać. W innym przypadku przeleję pieniądze na konto fundacji Kocia Łapka.

Z poważaniem,

Adrian Turzański

PS. Jednocześnie na portalu ukazał się jeszcze raz news dotyczący samych nominacji – przez wzgląd na szacunek do osób nominowanych, które zasługują na to, by pojawiło się miejsce, w którym czytelnicy Kawerny będą mogli dyskutować o ich dorobku, a nie o moim zachowaniu. Dlatego byłbym wdzięczny, by pod newsem o nominacjach skupić się na samych nominacjach – zaś opinie krytyczne pod moim adresem prosiłbym zamieszczać pod tym oświadczeniem.